Tornai Tamás és a juhfark sikere Londonban
Világviszonylatban is ritka eredményt ért el a somlói Tornai Pincészet a 34. alkalommal megrendezett londoni International Wine Challenge-en, a világ egyik legbefolyásosabb és legalaposabban bírált borversenyén. 2015-ös Prémium Juhfark boruk Trófea díjat kapott, és ezzel megszakítás nélkül harmadik alkalommal érdemelték ki a legmagasabb elismerést.
Írta: Borigo
Az IWC-re évente több mint 15 ezer bort neveznek a világ több mint 50 országából, közülük mindössze 500 kap aranyérmet és kategóriánként egy érdemel Trófea díjat. Ezek a legjobbak közül is kiemelkedőek, hiszen az aranyérmes borok újrakóstolásával választják ki őket. A díj rangját jól mutatja, hogy a többfordulós bírálati folyamatban az éremre jelölt borokat három bizottság értékeli, legalább 10, komoly szakmai múlttal rendelkező zsűritag részvételével. Különösen ritka, hogy egy borászat három egymást követő évben is Trófea-díjas bort képes produkálni.
Tornai Tamás, a pince tulajdonosa kiemelte: az, hogy zsinórban harmadszor kapták meg az elismerést, azt bizonyítja, hogy megbízhatóan és folyamatosan képesek a legjobbat produkálni, tehát nem a szerencse vagy egy kiemelkedő évjárat áll a siker hátterében és többek között az ilyen eredményeknek is köszönhető, hogy a somlai bort a világban már jobban ismerik és elismerik, mint Magyarországon.
A
nemzetközi figyelem különösen fontos a magyar boroknak, hiszen a hazai termelés 30 százaléka exportpiacokra kerül, az ebből származó bevétel viszont feltűnően alacsony: a világban az exportált borok értékesítési átlagára literenként 2,6 euró, a magyaroké 1,15 euró, vagyis külföldön egyelőre nem sikerült elismertetni magyar borok értékét.
Ahogyan a Tornai Pincészet számára is korábbi eredményei alapozták meg új kereskedelmi kapcsolatok kiépítését
Kaliforniában, New Yorkban és Bordeaux-ban. A mostani díj kihirdetése után néhány nappal
újabb londoni Michelin-csillagos étterem kínálatába választották be két borukat két másik somlói borral együtt, tette hozzá Tornai Tamás.
Az ilyen elismerések ahhoz is hozzájárulnak, hogy a
furmint után egy másik ősi magyar fajta, a
juhfark is bekerüljön a nemzetközi köztudatba. A világ borértő közönsége ugyanis egyre érdeklődőbb, és keresi a limitáltan hozzáférhető, különleges, egyedi borokat. A somlói borvidéknek világviszonylatban is egyedülálló a talaja és a mikroklímája, és az ebből adódó ásványos, vulkanikus karaktert a juhfark tudja legtökéletesebben bemutatni. A Tornai Pincészet Magyarországon is sokat tesz a juhfark népszerűsítéséért, tavaly ősszel a legjobb somlói borászok részvételével megrendezték a fajta első, reprezentatív bemutatóját a nagyközönség számára, és idén szeptemberben is lesz Somlói Juhfark Ünnep.